Nový rok (1. ledna)

31.03.2015 10:57

Nejznámější přísloví, která se váží k Novému roku jsou: "Na Nový rok o slepičí krok." a "Jak na Nový rok, tak po celý rok."

  • Hospodyňky by neměly uklízet, aby se ten rok neudřely. Nesměly zametat, aby se nevymetlo štěstí z domu, ani prát a věšet prádlo, protože prádlo na šňůře mohlo přinést neštěstí nebo dokonce smrt někoho blízkého. Nesměly však ani polehávat, protože by to přineslo smůlu. Všichni se tento den vyhýbali hádkám a mrzutostem, aby se jich nedržely celý rok.

  • Tento den má podle pověry magickou moc, kdy se dalo nahlédnout do budoucnosti. Věštilo se podle toho, kdo ten den přišel jako první na návštěvu. Pokud přišel mladý muž, znamenalo to štěstí, pokud stařena, znamenalo to hádky a dítě věštilo lásku.

  • Dáváme si novoroční předsevzetí, abychom se v novém roce polepšili.

  • Na Nový rok bychom neměli jíst drůbež, ryby ani zajíce. To proto, aby nám štěstí neuletělo, neuplavalo nebo neuteklo. Naopak bychom tento den měli servírovat čočku, aby se nám doma po celý rok držely peníze. K ní jíme buď volské oko, protože vajíčko je symbolem nového života, nebo vepřové maso, protože prasátko přináší štěstí.

  • Pekly se také koláče, do kterých se zapékaly peníze nebo hrášek. Kdo takový koláček našel, měl po celý rok peníze a štěstí.

  • Pěkným zvykem je zasílání novoročenek, tzv. PF - znamená Pour féliciter, přeloženo jako Pro štěstí. Původně to byly omluvenky, které  v roce 1827 začal rozesílat hrabě Karel Chotek, nejvyšší purkrabí království českého, protože nechtěl trávit celý den vítáním návštěv, které mu přišly přát k novému roku.

 

Pranostiky pro tento den:

Na Nový rok déšť - o Velikonocích sníh.

Na Nový rok do zimy skok.

Je-li na Nový rok hezky, budou pěkné žně.

Novoroční noc jasná a klidná, bude povětrnost pro úrodu vlídná.