Pálení čarodějnic a stavění Májky (30. dubna-1. května)

10.04.2015 16:59

Noci z 30. dubna na 1. května se také říká Filipojakubská noc. V tuto noc  mají dle pověsti zlé síly větší moc než obvykle a lidé před těmito silami musí ochraňovat sebe, svou domácnost a celé hospodářství. O této noci prý létá spousta čarodějnic na čarodějnické shromáždění, tzv. sabat. Před sabatem se čarodějnice natíraly mastmi, díky kterým mohly létat na košťatech. Čarodějnice se odháněly a oslabovala se jejich moc tak, že se na kopcích rozdělávaly ohně a do vzduchu se házela hořící košťata.


Některé tradice se dochovaly dodnes.

  • Večer 30. dubna se zapalují vatry a ohně, ve kterých se pálí figurína čarodějnice vyrobená ze slámy a hadrů.

  • Staví se Májka, tradiční symbol jara. Chlapci přivezou z lesa vysoký strom, nejčastěji smrk, ze kterého odstraní větve a kůru tak, aby zůstal světlý kmen a zelený vršek stromu. Vršek stromu ozdobí děvčata pentlemi z krepového papíru, pod vršek se pověsí věnec ozdobený pentlemi a májka se pomocí žebříků (dnes i pomocí techniky) postaví. U Májky se rozdělá oheň, pečou se vuřty, popíjí se a Májka se hlídá celou noc až do 6. hodiny ranní, aby ji nepodřízli chlapci z jiné vesnice. Pověra říká, že pokud Májku neuhlídají, stane se ve vesnici do roka nějaké neštěstí nebo někdo zemře.

  • Májku také může postavit chlapec před domem své dívky, aby ostatní věděli, že je dívka zadaná.

  • Na 1. května by měla být každá dívka políbena pod rozkvetlým stromem (většinou třešeň nebo jabloň), aby dívka do roka neuschla.


Pranostiky pro tyto dny:

Filipa a Jakuba déšť - to zlá zvěst.

Filipa Jakuba mráz - to obilí plný klas.

Na Filipa a Jakuba chrousti hučí, o Martině studený vítr fičí.

Na prvního máje déšť, málo sena, žita jest.

Před Filipem deštík noční úrodu nám věští roční.