Silvestr (31. prosince)

05.12.2015 13:50

Poslední tradice roku připadá na 31. prosince, kdy má svátek svatý Silvestr. V tento den roku 335 n.l. zemřel papež Silvestr, později svatý. Dnes je to oslava konce roku starého a zároveň příchod roku nového.


Tradice

Do jednotlivých domácností chodily chudé ženy tzv. ometačky, které po domácnostech ometaly plotnu, aby kamna v novém roce dobře hořela. Uklízelo se, aby bylo na nový rok čisto. Ženy by tento den neměly věšet a sušit prádlo, aby v novém roce nehrozilo úmrtí v rodině.

Tradiční byla pro tento den Silvestrovská večeře, která měla přinést do nového roku blahobyt. Vařila se čočka, aby v dalším roce bylo hodně peněz, bílá ovarová polévka měla zajistit zdraví, bohatší rodiny připravovaly pečené sele, které mělo přinést štěstí.


Silvestrovská noc

Silvestrovská noc získala na významu až tehdy, když se ve většině křesťanských zemí ustálil gregoriánský kalendář a tím i počátek nového roku na 1. leden. Lidé chodili do kostela, aby poděkovali za dobré prožití roku a modlili se za dobrý průběh roku nového. O půlnoci se příchod nového roku vítal zvony a vytrubování ponocných z kostelních věží. Pohanské zvyky a veselí  nepodporovala církev.

Až rozvojem ekonomiky a vědy v devatenáctém století se zvýšil význam silvestrovské noci. Společnost postupně v devatenáctém století bohatla a začala slavit Silvestra stále veseleji a připravovala různé pokrmy a nápoje. V této době vznikl další zvyk, a to jíst o půlnoci ovar a křen s jablky pro štěstí. Dalším zvykem v tomto období byl půlnoční přípitek šampaňským, přání všeho nejlepšího do nového roku a polibek.


Ohňostroj

Nedílnou součástí oslav jsou od 20. století ohňostroje. První zmínka o nich je z Číny z doby 200 let p.n.l., kde s nimi zaháněli zlé duchy. K nám tento vynález dopravil Marco Polo. Podobný zvyk je zmiňován i v českých tradicích. V této době jsou nejdelší noci a zlé síly a duchové mají největší moc. Proto se duchové zaháněli řinčením řetězů nebo práskáním biče.


V současné době se konají bouřlivé oslavy Silvestra a příchodu nového roku ať už v rodinném kruhu, s přáteli nebo ve formě hromadných akcí na náměstích. Oslavy se neobejdou právě bez ohňostrojů, dobrého jídla, chlebíčků, slaného pečiva, zákusků, ale také pití a alkoholu. Pro spoustu lidí pak kvůli přemíře alkoholu bývá Nový rok spíše trestem.


Pranostiky pro tento den:

Silvestru papeži snížek si již poleží.

Na Silvestra-li větrové a ráno slunce svítí, nelze nám dobrého vína se nadíti.

Když na Silvestra ráno sluní, v noci prudký vítr zavěje, není na vína hrubé naděje.