Svátek svaté Barbory (4. prosince)

15.11.2015 18:25

Barbora se narodila v dnešním Turecku. Otec ji chtěl uchránit před křesťanstvím, proto ji nechal zavřít do věže, kterou pro ni nechal vystavět. V době otcovy nepřítomnosti však Barbora přijala křest. Otec ji za to nechal mučit a nakonec jí byla setnuta hlava. Stala se patronkou týraných a opuštěných dětí a také horníků.

V tento den chodívaly obchůzkové Barborky po venkovských domech. Představovaly duchy ženských zemřelých předků a do stavení přinášely požehnání blahobytu a trestaly nepořádnost. Při příchodu ke stavení Barbory šlehaly metlami na okna a cinkaly zvonkem.

V daném kraji měly různá přestrojení, většinou měly bílé šaty, okolo pasu červenou nebo modrou pentli s dlouhými konci na levém boku. Vlasy měly učesány přes obličej, aby nebyly k poznání, na hlavě měly květinový věneček nebo korunku, v pravé ruce metlu a v levé ruce uzlík nebo košík s dárky. Při vstupu do světnice říkávaly pořekadlo:

"My jsme k Vám přišly z Dražíčské kaple,

zkoumat dětičky, zdali jsou hodné.

Přijde k Vám taky z veliké dálky

svatý Mikuláš s hojnými dárky.

Řekli však již Andělové, kde jsou dítky hodné,

nadělí jim Mikuláši dárky velmi skvostné.

Teď se zase ubíráme o stavení dále,

budete-li dítka hodné, za rok se shledáme."


K tomuto dni se dnes pojí tradice řezání "Barborek". Pochází z lidové víry, kdy lidé věřili, že tento den je nejpříhodnější pro věštby, a tak řezali větvičky, které měly mít věštebnou moc. Větvičky třešně, višně nebo jiných ovocných stromů se dají doma do vázy a čeká se, jestli do Štědrého dne vykvetou. Pokud vykvetou svobodným slečnám, do roka se vdají.

Dříve jich děvčata řezala více a dala jim jména chlapců. Ta, která vykvetla nejdříve, měla symbolizovat budoucího ženicha. Zadaní věštili například nejšťastnější měsíc dalšího roku podle toho, který den po svátku sv. Barbory vykvetla první větvička.


Pranostiky pro tento den:

Má-li svatá Barbora bílou zástěru, bude příští rok hodně trávy.

Snese-li led o svaté Barboře hus, snese o Vánocích vůz.

Svaté Barboře ležívá sníh na dvoře.

Svatá Barbora mosty staví, Sába hřeby ostří, svatý Mikuláš je přibíjí.

Svatá Barborka vyhání dříví ze dvorka.

Jaké počasí na svatou Barboru, takové bývá celý advent.

Na svatou Barborku, příprav sáně do dvorku.