Svátek svaté Lucie (13. prosince)

15.11.2015 19:01

Tento den měla zemřít Lucie ze Syrakusna na Sicílii. Jako malá slíbila Bohu, že zůstane pannou. Matka jí však nutila ke sňatku s aristokratem, který se zamiloval do jejích očí. Aby mu dokázala, jak pošetilá je jeho láska, vydloubla si obě oči a poslala mu je v misce. Milenec ji udal pro její křesťanskou víru, a tak byla umučena. Později se stala sicilskou národní světicí.

Svatá Lucie je uctívána jako patronka slepých, kočích a přadlen, v minulosti byla považována za ochránkyni proti čarodějnicím.

Podle pověry nosila jídlo věřícím do úkrytů v podzemí. Aby měla volné ruce, nosívala věnec se svíčkami na hlavě. Podle juliánského kalendáře na tento den připadal zimní slunovrat, proto je tento svátek jakousi oslavou světla. Začalo se říkat všem dobře známé: "Lucie, noci upije, a dne nepřidá." Přijetím našeho kalendáře se zimní slunovrat přesunul o osm dní zpět, proto je dnes toto pořekadlo již neopodstatněné, ovšem v paměti lidí stále zůstává.

K tomuto dni se pojí různé tradice. V tento den platil přísný zákaz předení. Obchůzkové Lucie chodily od stavení ke stavení a kontrolovaly, zda nějaká žena nepřede. Věřilo se, že přadleně, která neuposlechla zákazu, naplní Lucie komínem světnici prázdnými vřeteny a běda jí, pokud by nedokázala vřetena obratem napříst.

Lucie také kontrolovaly, jak je domácnost uklizená nebo samy napodobovaly různé práce. V každém domě symbolicky vydrhly kartáčem podlahu, ometaly nebo bílily stěny nebo rozdělávaly oheň. Úklid symbolizoval očistu od všeho starého, zlého, temného a nepotřebného.

Dnes chodí po vesnicích Lucky oblečené v bílých pláštích. Mají na obličeji masku ze dřeva a papíru podobnou ptačímu zobáku nebo mají na navlhčeném obličeji nafoukanou bílou mouku. Zobák stejně jako úklid domácnosti symbolizuje očištění od všeho starého a zlého. V ruce měly velké nože a hrozily dětem, že pokud se o Štědrém dnu nepostí, rozříznou jim bříška a naplní kroupami.  

Význam zvyku je proto v tom, že Lucie zahání zimu, temnoty a chmury z našich příbytků.


Pranostiky pro tento den:

Na svatou Lucii jasný den, urodí se konopí i len.

Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc.

Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu.

Jaké jsou dny od sv. Lucie do Božího narození, takové jsou měsíce příštího roku.