Svátek svatého Mikuláše (5. prosince)

15.11.2015 18:41

Tento den je spojen se smrtí svatého Mikuláše dne 6. prosince. Protože však tento zvyk pochází z dob, kdy den  nezačínal ránem, ale nocí, tedy okamžikem, kdy vyšla první hvězda, slavíme svátek svatého Mikuláše o den dříve.

Svatý Mikuláš žil ve 4. století v Turecku, byl to biskup proslulý svou štědrostí, dobrosrdečností a zbožným životem, byl obráncem víry a velkým zastáncem dětí a chudých. Je patronem námořníků, obchodníků a právníků.

Dřívější tradiční zvyky se vázaly k době adventu. Lidé se postili kvůli zachování co největšího množství jídla, které pak měli na oslavu vánočních svátků. Také se pekly perníky, které vydržely až do Vánoc.

S tímto svátkem jsou spojovány další postavy: Ambrož, který lákal děti na bonbóny, pak je honil a vyplácel je metlou, Klibna, která chodila strašit do příbytků nebo Peruchta, která trestala za nestřídmost.

Dalším zvykem byla výroba tzv. zvykoslovných předmětů, které měly chránit před zlými silami. Například ježek s bodlinkami vyrobený z jablka a špejlí, na kterých byly napíchány rozinky, měl zajistit, aby se urodilo hodně jablek a vína.

Mikuláš, který v podvečer chodí po vesnici, je tradicí, která se zachovala dodnes. Je oblečen jako biskup v bílém rouše, vysokého vzrůstu, má důstojnou chůzi, bílý plnovous, na hlavě má biskupskou čepici, tzv. mitru, v levé ruce berlu se zakrouceným koncem, dále kříž a knihu hříchů. Doplňují ho anděl a čert, kteří symbolizují dobro a zlo.

Když ještě Mikuláš žil, jeho úkolem bylo nabádat děti ke křesťanskému chování. Ty nejchudší děti obdarovával tak, že jim dával peníze za okno, aby nemusely být prodány do otroctví, když jejich rodiče měli dluhy. Proto i dnes Mikuláš navštěvuje rodiny s dětmi, které obdaruje. Nejdříve se jich ptá, zda byly hodné nebo zlobily, od zlobivých dětí chce slyšet básničku. Odměnou jsou pak dětem sladkosti, někdy i uhlí nebo brambory, a musí mu slíbit, že se v dalším roce polepší.


Pranostiky pro tento den:

O svatém Mikuláši často snížek práší.

Na svatého Mikuláše už je zima celá naše.

Napije-li se na Mikuláše pták z koleje, nenapije se kůň tři měsíce z řeky.

Když na Mikuláše prší, zima lidi hodně zkruší.

Neprší-li o Mikuláši, bude suchý podzim.