Svátek Všech svatých a Památka zesnulých (1. a 2. listopadu)

20.10.2015 17:31

Svátek Všech svatých připadá na 1. listopadu, kdy si připomínáme všechny světce, na které se v církevním kalendáři nedostalo.

Svátek Památka zesnulých připadá na 2. listopadu, lidově se mu říká "Dušičky" a je to den, kdy vzpomínáme na zemřelé.

V tomto období se v kostelech konají bohoslužby slova či mše svaté. Je tradicí navštívit své zesnulé příbuzné, rozsvítit na hrobu svíčku, položit květiny, věnce, kytice či ozdobné misky a pomodlit se za spásu duší. Modlitba živých prý pomáhala dušičkám očistit jejich hříchy.


Na dušičky pamatujme,

z očistce jim pomáhejme!

Budou na nás vzpomínat,

až my budeme umírat.


V dušičkový večer rozžehneme svíčky,

modlíme se tiše při nich za dušičky.

Poslední již svíce zvolna dohořívá

za duše, jichž nikdo, nikdo nevzpomíná.


Věřilo se, že duše zemřelých právě v předvečer svátku "Dušiček" vystupují na jednu noc z očistce, kde pykaly za své hříchy, aby si odpočinuly od útrap. Příbuzní zemřelých naplnili lampu na olej máslem, aby si duše mohly potřít spáleniny. Večer se příbuzní napili studeného mléka, aby se duše ochladily. Když se ráno rozezněly zvony kostela, dušičky se musely vrátit do očistce. Také se říká, že pokud o dušičkách prší, duše zemřelých oplakávají své hříchy.

Na tyto svátky se pekly tzv. "dušičky"- čtyřhranné buchty s povidly nebo mákem nebo tzv. "kosti svatých" -  bochánky nebo rohlíky ve tvaru kostí.

Svátek dušiček sahá do hluboké historie a naši předci tomuto období kladli velký význam. Věřili, že se v tomto období prolíná svět živých se světem mrtvých a že je třeba se před zlými duchy ochránit světlem z lucerniček. Zvyk vyřezávání lucerniček pochází od Keltů, kteří je vydlabávali z brukve vodnice. U nás se lucerničky vyráběly z cukrové nebo krmné řepy a říkalo se jim "Bubák".

V Americe se tomuto svátku začalo říkat Halloween. Právě tam vznikl zvyk vyřezávat lampičky z dýní, a to díky keltským předkům, kteří se tam přestěhovali. Vyřezané dýně se dávaly před dům, aby chránily obydlí temnými silami a světlo mělo sloužit také pro zbloudilé duše.


Pranostiky pro tyto dny:

Když o Všech svatých zima nemá moci, tak o sv. Martině o půlnoci.

Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o sv. Martině se vší mocí.

Je-li o Všech svatých léto, bývá o Martině zima; je-li zima o Všech svatých, bývá o Martině léto.

Den Všech svatých je poslední, který léto zahání.

Jíní o Všech svatých věští tuhé mrazy o Vánocích.

Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.