Tři králové (6. ledna)

31.03.2015 20:15

Svátek připadá na 6. ledna a pro většinu z nás končí Vánoce. Odstrojujeme vánoční stromeček a uklízíme výzdobu. Tento den byl nazýván "den Zjevení Páně". Nejznámější přísloví pro tento den je "Na Tři krále o krok dále".

  • Tři králové se jmenovali Kašpar, Melichar a Baltazar. Každé jméno má svůj význam: Kašpar je jméno orientálního původu a znamená "strážce pokladů". Melichar je hebrejské jméno a znamená "můj král je světlo". Baltazar je jméno babylonského původu a znamená "ochraňuj můj život, králi".

  • S tímto dnem je spojen příběh: Tři králové - pohanští mudrci z východu - následovali hvězdu, která je přivedla  do Betléma, aby se poklonili narozenému Ježíškovi a přinesli mu tři dary: zlato, kadidlo a myrhu. Zlato symbolizovalo královskou důstojnost a moc, kadidlo duchovní sílu a oběti a myrha byla znamením člověčenstva.

  • Na vesnicích tento den chodí do každého stavení malí koledníci převlečení za Tři krále, zpívají píseň "My tři králové jdeme k Vám..." a žehnají stavení tím, že posvěcenou křídou píší na dveře iniciály K+M+B a rok, který právě byl. Tyto iniciály jsou odvozeny od věty "Christus Mansionem Benedicat", v překladu "Kriste, žehnej tomuto domu".

  • V tento den bylo zvykem ponořit se do řeky nebo do potoka, tím si lidé zajistili pevné zdraví. V předvečer svátků se věštila délka života tak, že všichni členové domácnosti zapálili stejnou svíčku a nechali ji hořet. Komu svíce dohořela nejdříve, ten také nejdříve zemřel. Když dým ze svíce stoupal vzhůru a její plamen byl jasný, dotyčný se po smrti dostane do nebe. Pokud svíce prskala, plamen byl nerovný a dým klesal dolů, dotyční se po smrti dostane do pekla.

 

Pranostiky pro tento den:

Na Tři krále mrzne stále.

Je-li na Tři krále větrno, zamíchá se planetami a bude úrodno.

Na Tři krále mnoho hvězd - urodí se hodně brambor.

Tři králové mosty staví, nebo je boří.

Třpytí-li se hvězdy tu noc před Třemi králi, rodí se hojně bílí beránci.